Boken ”När Skönheten Kom Till Waxholm” med bilder av Gunilla Digman-Wedel finns till försäljning. Det är en samling av oljemålningar, etsningar och silhuettklipp som beskriver en naivistisk bildvärld som med en både kritisk och humoristisk udd dokumenterar miljöer, människor och skeenden i den värld där Gunilla vuxit upp och levat sitt liv.
Gunilla Digman-Wedel föddes 1932 i Malmö. Föräldrarna Greta P:son Digman, konstnär, och Ragnar Digman, köpman, driver möbel- och konsthantverksbutiken Kisek i Malmö. 1945 flyttar de rörelsen till Stolpagården i Båstad där den fortfarande finns. Gunilla deltar tidigt i det konstnärliga arbetet på Kisek, tillsammans med sina syskon, och är med på utställningar i bl.a. Malmö och Stockholm.
1953 gifter sig Gunilla med Karsten Wedel, filmregissör, och de flyttar till Köpenhamn. 1957 flyttar de till Sundbyberg och får två döttrar. 1962 hittar de sitt paradis i Vaxholm där de bor sedan dess.
Gunilla klipper silhuetter, gör bildvävar och leder kurser i batik. Senare börjar hon måla i olja. 1970 är hon med på Liljevalchs Vårsalong och har sin första separatutställning på Tavlor & Ting i Djurgårdsstaden. Efter en kurs i Grafiska Sällskapets Verkstad 1973 arbetar Gunilla med både grafik och olja och deltar i många utställningar, ofta tillsammans med konstnärsvänner i Vaxholm. Gunilla har sålt flera bilder till Vaxholms kommun och har också gjort en stor etsning med en karta över Vaxholm på uppdrag av kommunen.
Vi har letat rätt på många av de tavlor Gunilla sålt genom åren. Vi har fotograferat och satt samman bilderna i en bok för att visa hur Gunilla dokumenterar de hus, miljöer och människor hon möter. Ett antal av hennes bilder har även tryckts som vykort eller affischer. Vi tänker att boken kan vara intressant för alla de som köpt tavlor eller vykort för att få uppleva hela Gunillas bildvärld.
Boken innehåller ett drygt 60-tal målningar, silhuettklipp och etsningar samt foton.
På initiativ från Karsten Wedel har boken producerats av döttrarna Pernilla och Josefin (research), Olof Ringmar (foto) och Sven Ringmar (layout).
Bokprojektet har kunnat genomföras med ett mycket tacksamt bidrag från Stiftelsen till Anna-Lisa och Hugo Dahlbergs Minne.